Maya oldukça faydalı bir bakteri türüdür ve ekmek başlatıcı olarak tanımlanır. Havada aslı halde bulunan mayalar su ve un gibi bir besin ile buluştuğunda aktive olur ve canlılık kazanır. Un içinde maya ve bakterilerin doğal enzimatik eylemlerle açığa çıkabilen bir çok aroma öncüsünü içinde barındırır. Bu nedenle ekmeğin tadı ve içindeki aromaları çoğunlukla kullanılan unun çeşidine, fermantasyon ve fırınlama tekniklerine bağlıdır. Belirli şartlarda, 4 derecenin üzerinde, aktifleşen maya bakterileri un ve sudan gelen şeker ile beslenir. Beslenen mayalar hamurun kabarmasını ve şekil almasını sağlarken aynı zamanda ekmeğe lezzet verir. Üstelik ekmek ustalarının farklı ekmek çeşitleri geliştirip sunmalarını da sağlar, çünkü farklı ekşi mayalar ve farklı uygulamalar, farklı kalite ve niteliklerde ürünler ortaya çıkarır.
‘'Mayanın bu özen gerektiren çalışma prensibini anlayan, geçmişten gelen Demirali Ekmek, deneyimleri sayesinde herkesin sofrasına ekşi maya ekmeği ekleyecek ve sağlık katacak.''